T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / MUDANYA - Mütareke İlkokulu

Okulumuzun E Güvenlik Politikası

Okulumuzun güvenlik politikası

E Security Policy of our school

 

                                                                                                                         MÜTAREKE İLKOKULU

 

E-GÜVENLİK OKUL POLİTİKASI VE KURALLARI

 

AMAÇ:

Bu politika, internet erişimi ve okulda kullanılan tüm elektronik cihazlar ( AKILLI SAAT, CEP TELEFONU, TABLET, AKILLI TAHTA ) da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için geçerlidir; çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir.

Mütareke İlkokulu  olarak, bilişim teknolojilerinin günlük yaşamdaki vazgeçilmez öneminin farkındayız. Yaşamımızdan çıkaramayacağımız bu teknolojilerin güvenli ve bilinçli bir şekilde kullanıldığında bizleri çok daha ileri seviyelere taşıyacağının farkındayız. Amacımız e-güvenlik çalışmaları ile internet, akıllı tahta, bilgisayar, diz üstü bilgisayar ve cep telefonlarını kullanırken; öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin korunması ve bu teknolojileri bilinçli bir şekilde kullanmasıdır.

SORUMLULUKLAR:

·         E-güvenlik politikalarının gelişmesine katkıda bulunmak ve bağlı kalmak.

·         Olumlu öğrenme aşamasında mesleki gelişim için sorumluluk almak.

·         Okulu ve içerisindekileri korumak için e-güvenlik konusunda sorumluluk almak.

·         Teknolojiyi güvenli ve sorumlu kullanmak.

·         Zarar görülmesi durumunda tehlikeyi gözlemleyip ilgili birimlere iletmek.

·         Okulumuz, e- güvenlik konusundaki işaret, levha ve tabelaları uygun yerlere asmak

 

 

OKUL WEB SİTESİ:

·         Mütareke İlkokulu  olarak web sitemizde okulumuzun adres, telefon, fax ve e-posta adres bilgileri bulunmaktadır.

·         Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra siteye konulmaktadır.

·         Okulumuzun web sitesi Okul Web Yönetim ekibinin sorumluluğunda olup güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.

·         Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunmaktadır.

·         Öğrenci çalışmaları , etkinlikler ile ilgili resimler velilerinin izinleriyle yayınlanmaktadır

·         Spam maillerden korunmak için  e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.

 

 

 

 

 

Çevrimiçi görüntü yayınlama

 · Okul, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların okul e- güvenlik politikasına uygun şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. ( Resim ve videolarda çocukların açık kimliğini belirtecek hiçbir yazıya veya görüntüye yer verilmeyecektir.)

· Okul , resimlerin ve videoların tümünün, veri güvenliği, e- güvenlik politikaları , davranış kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlerin okul e- güvenlik politikamız doğrultusunda hazırlamış olduğumuz yönergede yer alması sağlanacaktır.

· Görüntü politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin / videolarının elektronik olarak yayınlanmasından önce eğitim öğretim yılının başında ebeveynlerin yazılı izni alınacaktır.

 

KULLANICILAR:

·         Öğrenciler tarafından hazırlanacak olan bir video henüz hazırlanmadan önce, bununla ilgili görev alan öğrenciler, öğretmenlerinden ve idareden izin almalıdır.

·         Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz.

·         Bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da idareden ve öğrenciden izin alması gerekmektedir.

·         Paylaşılan öğrencilerimizin bulunduğu etkinliklerde, etkinlik öncesinde velilerin izinleri alınmaktadır.

·          Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar .

 

İÇERİK:

 

·         Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren tüm içerik, ancak kontrol ve onay süreçlerinden geçtikten sonra, paylaşıma açık hale gelecektir.

·         Öğretmenlerimizin okul sitesinde paylaşmak istedikleri içerik Web yayın ekibi ve okul idaresinin onayından geçtikten sonra yayınlanmaktadır. 

·         Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.

 

 

İNTERNETİN VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI:

·         İnternet; bilgiye ulaşmakta en önemli araçlardan biri , bunu okuldaki müfredat ile ilişkilendirerek doğru bilgiye en güvenli şekilde öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi ulaştırabilmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

·         İnternet erişimlerimiz MEB tarafından öğrencilerimizin yaşına uygun olarak filtrelenmektedir.

·         Tüm okulumuza ait bilişim cihazlarımızı kullanım politikamıza uygun şekilde güvenli hale getirmiş durumdayız.

·         Tüm çalışanlarımız, velilerimiz ve öğrencilerimiz etkili ve verimli çevrimiçi materyallerin kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir.

·          E-güvenlik ve siber zorbalık konuları belli derslerimizin özellikle Rehberlik  dersi yıllık planlarına dahil edilmiş olup, bu konularda yıl içinde öğrencilere bilgi aktarımı yapılmaktadır.

 

·         Çevrimiçi materyaller öğretme ve öğrenmenin önemli bir parçası olup müfredat içinde aktif olarak kullanılmaktadır ve öğrencilerin derse katılımını artırmaktadır.

 

 

·          Güvenli internet günü okulumuzda kutlanmaktadır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişler ve panolarla etkin katılım sağlanmaktadır.

 

·         Daha Güvenli İnternet Merkezi (gim.org.tr) - Safer Internet Center'ın resmi sayfası. http://guvenlinet.org.tr/tr/

 

 

·         Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük çocuklar için oyun ve eğlence portalı. İhbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.

 

·         İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı.

 

 

·         Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.

 

·         SID Page (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye'de resmi sayfası.

 

 

·         Veli ve öğrencilere tanıtılmış buralardaki eğitici ebeveyn ve öğrenci bilgilendirici videoları ,sunuları izlenmiştir.

 

Okulumuz 5651 yasasına uygun güvenlik prosedürlerini tamamen uygulamaktadır. Okulumuzda cihazların internete bağlanabilmesi için MEB tarafından hazırlanan sertifika yüklenmesi gerekmektedir. Bu da internete bağlanan cihazların çevrimiçi faaliyetlerinin denetlenmesini sağlamaktadır.

 

CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI: 

·         Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır. O

·         Cep telefonunu yönetime teslim etmeyen ve cep telefonu ile okul içerisinde video yada fotoğraf çeken öğrencilere yasaların ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ödül ve Disiplin maddeleri gereği işlem yapılmaktadır.

·         Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.

·         Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.

·         Okulumuz kişisel cep telefonlarının ve bilişim cihazlarının kayıp, çalınma ve hasardan korunması için gerekli tüm önlemleri alır fakat sorumluluk kişiye aittir.

·         Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonları bir okul idarecisi veya rehber öğretmen gözetiminde kullanabilirler.

·         Öğrencilerimiz eğitim amaçlı (web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.

·         Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.

·          Öğrencilerimiz cep telefon numaralarını yalnızca güvenilir kişilerle paylaşmaları, tanımadıkları güvenilir bulmadıkları kişilerle cep telefonu gibi kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmektedirler.

·         Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak ya da kapatarak görevlerine devam etmelidir.

·         Kurum çalışanları (öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır, uygunsuz olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır. Böyle bir duruma mahal vermemek için gereken önlemler alınır.

 

E-GÜVENLİK EĞİTİMİ:

·         Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

·         Okulumuz öğretmenleri "eSafety Label Hakkında Herşey" kursunu almaları konusunda teşvik edilecektir

·          Öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çevrimiçi güvenliği geliştirmek için rehberlik öğretmenleri akran eğitimi uygulamaktadır.

·         Çevrimiçi güvenlik politikası tüm çalışanlarımıza resmi olarak duyurulacaktır.

·         Güvenli internet günü okulumuzda kutlanmaktadır. Bu güne yönelik okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız olur.

 

 

ÇEVRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA:

·         Okulumuzun tüm üyeleri çevrimiçi riskler konusunda bilgilendirilmiştir.Eğitimler yapılıp içerikler açıklanmıştır.

·         Okulumuzda yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

·         Güvenli internet günü kutlanarak okulumuzda farkındalık oluşturulmaktadır.

·         Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikayetler Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenimiz tarafından okul müdürüne bildirilecektir.

·         Okulumuzun tüm üyeleri gizlilik ve güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için resmi okul kurallarına uygun şekilde davranmaları hususunda bilgilendirilir.

·         Yaşanan olumsuzluklarda okul gerekli işlemleri yapmakla sorumludur. Sorunların çözümünde çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir.

·         Evde ve okulda ebeveynler çevrimiçi güvenlik konusunda işbirliği içinde olmaya teşvik edilecektir.

 

SON OLARAK;

 

·         Tüm öğrenciler, personel ve ziyaretçiler için okul sınırları içerisinde (kapalı ve açık alanlarda) video ve ses kaydı alınamaz.

 

·         Öğrenciler okul saatleri içerisinde cep telefonu, akıllı saat, tablet gibi teknolojik aletleri kullanamaz.

 

·         Öğrenci ve veliler, dilek ve önerilerini okulun mail adresine açık kimlik bilgileri yer alacak şekilde belirtebilirler.

 

·          Sınıflarda bulunan akıllı tahtalar öğretmen eşliğinde kullanılacaktır. Öğrenciler bireysel olarak kullanmayacak, herhangi bir uygulama yüklemeyecektir

 

 

 

 

Zeynep BALTACI KIYMA                                                                         Seviye ATEŞ

Okul Rehber Öğretmeni                                                                         Sınıf Öğretmeni

 

 

Hakan BAKIR                                                                                             Hayrettin MİNARE

Müdür Yrd.                                                                                                  Okul Müdürü

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.01.2021 - Güncelleme: 11.01.2021 16:00 - Görüntülenme: 317
  Beğen | 0  kişi beğendi